AutoScan

Ako ste koristili windowse, jedan od zgodnih vizualnih alata za pregled situacije na mrezi je Look@Lan. Mali, brzi program koji daje osnovne situacije o mrezi, koje IP adrese su u upotrebi, nazivi strojeva itd.
Sličan alat ovome na Linuxu je AutoScan, koji potpisuje francuski autor pod GPL licencom, dakle, još jedan Open Source program.

Instalacija je krajnje jednostavna, nakon downloada sa autorovih stranica, pokrece se skripta, nije potrebno pokrenuti kao super user, (na Ubutnu ili Debianu) ako vam account ima administracijska prava, tokom instalacije će tražiti administratorski password.

Nakon instalacije, na meniju: Internet-AutoScan, pokrece se mali wizzard koji ć eprikupiti potrebne informacije o mrezi: koju mrežnu karticu koristimo (npr. eth0), željeni range, npr. 192.168.0.0 i skeniranje mreže počinje.

AutoScan

Program pokazuje IP adrese, nazive kompjutera koje koriste svaku od ovih adresa, te operativni sistem (doduse, windows XP i windows 2000 trpa u isti koš, isto tako i Debian ili Ubuntu linux).

Ako mu je nepoznati uređaj ili OS, pokrene se mali wizard koji prikupi podatke, ili se ručno ažuriraiju podaci. Ovo se dešava kod nekih routera.
Za svaku IP adresu dobivamo dodatne informacije, MAC adresu, koja je mrežna kartica u upotrebi, koji je korisnik logiran itd.

Pored toga, na svakom stroju pokazuje koji su otvoreni portovi, također i postoji li definirani VNC, SSH, admin.email kod servera i sl. Za svaki stroj se prikupljaju podaci o hardware-u, ipak, ovaj dio je uglavnom potrebno ručno ažurirati, ako nam je to potrebno.

 

Osnovna opcija pregleda je po rednom broju IP adrese, a moguće je i grupiranje prema vrstama uređaja – firewall, mrežni printeri, router, server.

 

Osnovne skripte sadržane u programu su ping i nmap, ali je moguće dodati drug ekoje želimo, npr.traceroute, whois, itd. Moguće je iz programa pokrenuti ssh ili telnet, ako vam je potrebno nešto na brzinu pogledati, za komotan rad su ipak bolje druge solucije.

 

Program potpisuje Thierry Lagarde. Download i opširnije o programu: http://autoscan-network.com

Odlican program, brzo radi, jednostavan za korištenje.