Ubuntu 10.04 - Lucid Lynx

Proslo je nekoliko mjeseci od izlaska nove verzije možda najpopularnije linux distribucije danas.
Mnogi korisnici se pitaju koliko je potrebno svakih nekoliko mjeseci raditi upgrade cijelog operativnog sistema i instaliranih programa, hoće li to donijeti možda neke nove bugove koji ranije nisu bili prisutni.
Ipak, nova inkarnacija Ubuntu-a zaista donosi brojna osvježenja i unapređenja i prenijet ću neka od vlastitih iskustva vezano uz ovu verziju.

Ubuntu

 

Ubuntu je već u prošlim verzijama vrlo user friendly, mnoge stvari rade odmah nakon instalacije, a kada je potrebna instalacija dodatnih programa, Ubuntu ima prebogat repozitorij sa tisućama programa koji se instaliraju sa nekoliko klikova mišem putem Synaptic-a.

Brzina. Ubuntu 10.04 je osjetno brži od svojih prethodnika 8.04 ili 9.10 koje sam instalirao na istim strojevima. Operativni sistem se brže učitava, isti programi rade brzo i stabilno. Instalacija nekih programa i korištenje još je više olakšano.

Driveri su još bolji nego ranije. Većina drivera radi bez problema nakon instalacije operativnog sistema, problemi sa mreženim karticama i inače su rijetko pristuni, ali sada su još bolji driveri za wireless kartice, zvučne kartice i za grafičke kartice.
Nvidia driver na istom stroju pokazuje daleko oštriju sliku i kontrast.

 

Izgled je bitno promijenjen, navigacija je inspirirana nekim motivima Mac-a, i izgleda puno modernije i sofisticiranije.
Slova su oštrija i jasnija nego ranije i sama instalacija sadrži brojna Microsoft slova.
Ako vam je to premalo, na jednostavan način se preko Synaptica dodaju freeware slova, treba samo odabrati msttcorefonts sa liste.

 

Odličan vodič kroz Lucid Lynx nalazi se na http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Lucid

Npr. ako instalirate LAMP server (Apache+MySQL+PHP) sada je za instalaciju dovoljna 1 naredba:
~$sudo tasksel install lamp-server

Iako je i prije to bilo moguće na sličan način, sada se pokreće i mali wizard koji postavlja lozinku za root korički račun MySQL-a.

 

Podrška za ubuntu je sve veća, mnogi programi otvaraju svoje repozitorije preko kojih je moguća instalacija najnovijih verzija, iako su na službenim repozitorijima Ubuntu Canonical uglavnom nove verzije najpopularnijih programa.

Ako pogonite server, situacija je ponovo sjajna, instaliran server sa više servisa može trošiti i ispod 100 Mb aktivne memorije.
Instalacija je vrlo brza, server radi još brže u odnosu na prethodne verzije.

 

Moto Ubutnu-a je linux for human beings, što je zaista točno, operativni sistem koji je sve jednostavniji za korištenje i kojeg je užitak koristiti. Jednom podešen sustav radi jako stabilno. LTS označava da će ova verzija biti podržana slijedeće 3 godine.

Dakle, prelazak na novu verziju zaista se isplati zbog kvalitete cijelog projekta.

Desktop