Ubuntu 12.04

Ubuntu 12.04 je vani, novi, sjajni trebao bi biti najbolji do sada.

Instalacija ili upgrade s prethodne verzije je jednostavna kao i ranije, nema nekih problema sa hrvastkim znakovima, takva pitanja su zapravo odavno riješena.

Prvi dobar utisak je veća brzina, Unity brže odgovara na upite, dodani su programi koji omogućavaju veću fleksibilnost u podešavanju ovog sučelja, tako da gomila primjedbi na ovaj račun će polako otpadati.
Npr. meni se osobno ne sviđa kad se gornji panel na desktopu automatski sakrije kad nije miš fokusiran na njemu, program koji omugućuje uključivanje ili isključivanje ove opcije zove se unsettings.

Također, postoji opcija Unity 2D koji troši bitno manje resursa nego 3D.
Na žalost, najavljen je prekid razvoja Unity 2D u slijedeći verzijama.

 

Dakle, za neke funkcionalnosti Unity kažu da je inspiracija bila kod android aplikacija koje jako štede postojeći prostor, tako da se mogućnost kretanja po stranici (scroll) nalazi na samom vanjskom rubu aktivnog programa, glavni meni sa lijeve strane može se automatski sakriti i sl.

Još jedan koristan program koji ide u tom smjeru zove se drawers
Na lijevom meniju je pomoću njega moguće dodati desni klik mišem i dodatne opcije. npr. jedan program sa menija može postati vrsta foldera unutar kojeg možemo pokrenuti različite programe ili isti program sa različitim akcijama. Ako stavimo firefox, mozemo dodati opcije na koje stranice će odmah firefox otići, npr. na gmail, ili neku drugu definiranu stranicu.
Naravno, možemo dodavati i vlastite skripte ili set povezanih skripti do kojih vrlo lako dolazimo na ovaj način.

 

Ubuntu sve više koristi launchpad repozitorije za instalaciju željenih programa, solidan način za instalaciju posljednjih verzija programa, kad je to potrebno. Npr. za dobivanje zadnje verzije PHP-a dodavanje se može obaviti kroz konzolu naredbom:

$ sudo add-apt-repository ppa:ondrej/php5
 

Ako nam lunchpad više ne treba, maknemo ga naredbom:

$ sudo add-apt-repository --remove ppa:ondrej/php5

 

Isto se može postići preko Ubuntu Software Center > Edit > Software Sources
Jedan od zgodnih programa koji provjerava da li postoje repozitoriji launchpada koji iz nekog razloga ne funkcioniraju zove se yppa manager

Software center je još više dorađen, na nekim web stranicama se postavlja link za instalaciju koji automatski pokreće Software center i instalacija se pokreće, sustav se pobrine za čitavu instalaciju.
I ovaj program radi bitno brže nego u prethodnoj verziji.

 

Rythmbox je ponovo default program za slušanje audio zapisa koji napravi sortiranje direktorija gdje se nalazi muzika tako da su polsagani po muzičarima, albumima itd.

Novost je 5 godina služebene podrške za desktop i za server Ubuntu 12.04

 

Jedna stvar je iritantna iz verzije u verziju, a to je pokretanje zvuka na mikrofonu. Doduse, na drugim strojevima nisam imao problema, dovoljno je klknuti na ikonu za svučnikom pored sata i odabrati unmute.
Međutim, ako to nije dovoljno, a istovremeno želimo imati sučelje gnome, slijedeća procedura funkcionira:
pokrenuti terminal, i onda naredbu:
$ alsamixer
Otvara se sučelje i sa tipkom F6 biramo zvučnu karticu, sa F5 vidimo kontrole snimanja. Pomičemo se strelicom lijevo i desno do mic ili mic front, povećamo ili smanjimo jakost zvuka sa strelicom gore ili dole.

Deaktiviramo stanje mute (nečujeno) tipkom M. ako se pokaže MM, onda je zvok podešen na nečujno, a OO znači regularan zvuk.
Izlaz je sa Esd tipkom.
Dakle, neobično zastarjeli način podešavanja zvuka, čudno da ubuntu nema pristup kroz menu do neke više user firendly solucije za isti problem.

 

Gomila članaka je napisana od izlaska Unity sučelja, gomila nabrušenih ljudi koji su nezadovoljni što Canonical bira jedan drugačiji razvojni put od predvidivog i uobičajenog za ostale distribucije.
Brojni kritičari smatraju sebe ili vlastito razmišljanje o open source porjektima kao jedino mjerodavno te ako ekipa iz Ubuntu ne slijede njihove ideje, projekat više ne valja.
Zanimljivost ovih projekata je upravo u raznolikosti, kod je otvoren i svatko moze pokusati stvoriti svoja rješenja. Kritičari bi mogli pokrenuti svoje projekte, pa good luck, neka budu bliži ”izvornoj” ideji open source projekta.
Ubuntu je još uvijek open source projekt, besplatan za osobnu ili komercijalnu upotrebu, sa gomilom mogućnosti podešavanja, tako da smatram pretjeranom galamom oko sučelja.
Još uvijek postoji mogućnost instalacije KDE sučelja, lxde ili xfce, te bitno reducirane varijante gnome sučelja.
(pregled verzije 10.04 je ovdje)